Høsttur i Trollheimen
Fakta om turen
* Dagstur fra Jølhaugen til toppen av Geithetta (1325 moh) og retur.
* Bilveg til p-plass (bomveg) Jølhaugen.
* Grusvei noen kilometer fra p-plass forbi Jøldalshytta til foten av Geithetta.
* Jevn stigning i varierende grad opp til toppen på merket sti.
* Løypa er en del av turløypa mellom Jøldalshytta og Trollheimshytta og gås ofte i forbindelse med "Trekanten i Trollheimen".
* Dagsturen fra Jølhaugen med sykkel til foten av Geithetta, fottur til toppen og retur samme vei tok ca 8 timer.
Jøldalshytta er et godt utgangspunkt for turer i Trollheimen. Den eies og drives av Trondhjems Turistforening (TT). Foto: Linda Bjørgan
Fint fjellterreng
Vi startet dagsturen med bil til Jølhaugen langs bomvegen inn. Vi valgte å ta med sykler for "transportetappen" langs grusvegen mellom Jølhaugen og foten av fjellet ved Tjønnhaugen. Der låste vi syklene og tok beina fatt.

Fra Jøldalen går det tre merka løyper til Trollheimshytta. En går over Trollhetta. Den er bratt og har luftige partier over traversen. Anbefales ikke for folk med høydeskrekk.
Et annet alternativ er merket sti i den trange Svartådalen langs elva.
Løypa ligger i skyggen mellom Geithetta og Trollhetta det mest av dagen, men er raskeste vei til Trollheimshytta dersom du har det travelt.

Vi valgte turen over Geithetta og stoppet på toppen før nedstiginga til Trollheimshytta for å rekke ned igjen før kvelden kom.

Oppstigninga går i tørt og lett fjellterreng. I motsetning til mange andre fjellområder, er det ikke mye steinete fjellsider i Trollheimen.

Det er god utsikt nedover Jøldalen fra stigninga opp til Geithetta. Foto: Linda Bjørgan
Trollhetta
På turen opp mot Geithetta passerer du Trollhetta med gryta og traversen. En flott skue.

Stadige nye fjelltopper dukker opp jo lengre opp du kommer.
Stigningen opp er jevn, med noen slakere og noen brattere partier.

Det er flotte utsiktspunkter underveis og det anbefales å ta noen pauser for å nyte utsikten. For fotointeresserte kan det også være lurt å flytte blikket ned på bakken når høstfargene leker seg med vegetasjonen. 
Vi passerer Trollhetta på veg opp. Foto: Linda Bjørgan
Populær tur
På toppen av Geithetta har du flott utsikt i alle retninger mot Gråsjøen i nord, Snota og Nedalssnota i vest, Storbekkhøa og Gevillvasskamman i sør og Svarthetta og Jøldalen i øst.

Turen er populær og vi møter mange fjellfolk på vår tur. De fleste går fra hytte til hytte.

Trekanten i Trollheimen er "verdenskjent" for fjellvandrere. Turen går mellom Gevillvasshytta til Trollheimshytta til Jøldalshytta til Gevillvasshytta eller omvendt.
Mange utvider turen med en ekstra dag på Trollheimshytta for å ta turen opp til Snota.


En vakker dag mot Gråsjøen i nord fra toppen av Geithetta. Foto: Linda Bjørgan
Snota reiser seg
På toppen kan du også se Snota og Nedalssnota mot vest.

Etter en god matpause og masse flott utsikt på toppen, snur vi og tar beina fatt samme vei tilbake. Turen ned er like spennende. Ettermiddagssola gir landskapet ny glød og nye fotomotiv mens Jøldalen nærmer seg skritt for skritt.

Ved brua over elva finner vi igjen syklene. Ømme knær etter nedstiginga protesterer mot nye bevegelser på sykkelsetet, men grusvegen kan være dryg å gå mot parkeringsplassen etter mange timer i fjellet.

Turen anbefales.
På toppen av Geithetta ser du Snota i vest. Foto: Linda Bjørgan