Fottur i Toscana

Fakta om turen

Type tur: Vandring/fottur

Varighet: Åtte dager. Første og siste dag var reisedag. (Gjennomført mai 2014)

Reiseselskap: Temareiser Startour. Deltakere fra Norge, Sverige og Danmark. Norsk reiseleder.

Vanskelighetsgrad: 2.

Om dagsetappene: Dagsetappene varierte i lengde og utholdenhet med mulighet til stå over noen etapper. Minibuss fraktet oss fra sted til sted. Noen ganger var dagsetappene tur retur. Andre dager var etappene lagt fra et punkt til et annet der vi ble plukket opp. Dagsturene gikk delvis på grusveier i kulturlandskapet mellom landsbyer, eller på stier i litt brattere terreng i fjellområdene. Ingen utfordrende etapper med vanlig kondis.

Overnatting: Innkvartering i dobbeltrom (enkeltrom mot tillegg). Rommene hadde god standard. Fire overnattingssteder på turen; to netter i Quirico d'Orcia, en overnatting i Volterra by, tre overnattinger i Garfagnana og en overnatting i Roma.

Mat: Frokost inkludert alle dager. Noen dager felles picnik-lunsj med god lokalprodusert ost og skinke som vi bar med oss i ryggsekkene. Middag på hotellene og noen ganger på egen hånd.

Dagstur 1: Orciadalen og Pienza

Kom til hotellet i Orciadalen kvelden før etter flytur Trondheim, Gardermoen via København til Roma. Buss derfra.

Den første vandringsdagen startet med en kort kjøretur fra hotellet til den historiske San Biagio-kirken ved Montepulciano. Vandringen gikk langs enkle grusveier i bølgende kulturlandskap som står på UNESCOs verdensarvliste. Halvveis ble det picnic med lokal ost og skinke, før vi vandret videre mot middelalderbyen Pienza (bildet) der vi ble plukket opp av minibussen og kjørt tilbake til hotellet. 

Dagstur 2: Gimignano og Volterra

Etter en times busstur fra hotellet, ble vi satt av i et vinområde utenfor landsbyen San Gimignano. Vi gikk langs stier og grusveier mellom vinrankene(bildet). Underveis besøkte vi en lokal storprodusent av vin der de som ville, fikk prøvesmake med lokal vinhistorie som følge. Deretter gikk vi gjennom kulturlandskapet til San Gimignano - en sjarmerende gammel landsby med landsbymur rundt. Det var satt av tid til lunsj og vandring på egen hånd i landsbyen. På ettermiddagen ble vi plukket opp av minibussen og kjørt til Volterra, der det var middag og kveldstur på egenhånd.

Dagstur 3: Lucca

Dagsetappe 3 ble en rolig vandredag. Vi startet med busstur til historiske Lucca, der vi tilbrakte formiddagen på egen hånd og vandret både langs muren og inne i byen i trange smug (bildet) og sidegater.  På ettermiddagen flyttet vi oss med buss fra Lucca til Garfagnana og hotellet vårt oppe i åssiden.

 

Dagstur 4: Monte Ferato og grottebesøk

Etter en times kjøretur fra hotellet opp en trang dal, kom vi til Grotta del Vento - vindgrotten der dagens første stopp bød på spennende og spektakulær tur inn i fjellet med lokal guiding både på engelsk og svensk. Deretter ble vi fraktet noen kilometer ned i dalen til startpunktet for stien opp til Monte Ferato - et hull i fjellet (bildet) som kan sees helt fra Middelhavet. Vi så også hullet i fjellet fra hotellet der vi bodde på andre siden av dalen.

Vi fikk både sol og regn på turen og på toppen lå tåke, slik at vi ikke tok sjansen på å gå bort til selve hullet der det var bratt og glatt. Ved passet på toppen spiste vi utepicknik før plaskregnet kom og fulgte oss ned til dalen igjen. Ikke spesielt bratt, men jevnt stigende dagsetappe.

Dagstur 5: Pania al Corfino

Den mest utfordrende dagsetappen, med relativ bratt oppstiging. Noen av deltakerne valgte en lettere fottur i det samme området. Kjørte først buss fra hotellet til nasjonalpraken Parco dell'Oricchiella. Derfra gikk vandringen langs turstier opp fjellsiden i delvis steinete ur (bildet) et kort stykke. Fantastisk utsikt på toppen av passet der vi overraskende kom til en alpeslette med bøkeskog og pinseliljer på 2000 meters høyde. Eksotisk for en nordboer. Etter en rask matpause med medbrakt niste, fortsatte vi turen. Vi skulle mot landsbyen Castiglione de Garfagnana, men reiselederen vår var ukjent med nytt rutenett i fjellet og vi havnet derfor på en sti tilbake til nasjonalparksenteret der vi ble hentet av bussen og kjørt tilbake til hotellet der det var felles middag.

Dagstur 6: Barga og Roma

Dagen ble delt i to. Etter å ha pakket bagasjen i bussen, tok vi beina fatt på en times fottur fra hotellet langs stier gjennom små gårdsbruk til den landsbyen Barga (bildet). Der ble vi plukket opp av bussen vår etter en liten vandring i byen.

Mange timer og mil senere, kom vi til Roma etter en bedre lunsj underveis. Kvelden var til fri benyttelse for kveldsvandring i Roma. Hotellet vårt lå et par steinkast fra St.Petersplassen og vi tok derfor turen dit og i nærområdet rundt.

Neste morgen var det avreise til flyplassen og retur til Trondheim.

San Bagio-kirken.
Med vennlig hilsen
Linda Bjørgan